Passover
Högtiden är ett firande av att slavarna/israeliterna blev frisläppta från Egypten tack vare Moses och Gud. När vattnet delar sig (Röda havet), är när de flyr från Egypten. Faraon vägrade först släppa dem, men då utsatte Gud egyptierna för massa olika hemskheter (som barnen fick som fingerdockor). Tillslut fick faraon nog när de skulle döda alla förstfödda barn och han lät slavarna gå, men de var tvungna att lämna landet snabbt. Därför äter de inte bröd nu för slavarna hann inte jäsa brödet innan de flydde. De äter bara ett speciellt matzabröd.
Vi slog oss ner runt det stora matsalsbordet och de började läsa berättelsen ur Haggadah - en liten bok/folder som stod både på hebresiska och engelska. Morfarn gjorde saker som stod i den, att man skulle doppa persilja två gånger i saltvatten, skåla, bryta matzabrödet (som hårt tunnbröd fast torrare), äta det hårdkokta ägget som låg i saltvatten mm. Tydligen kan vissa familjer sitta i flera timmar med denna ceremoni och inte börja äta förrän midnatt, vi höll på i typ en havltimme.
All mat var speciell och symboliserade något. Vi åt en kycklingsoppa med matzabollar, gefilte fish - en slags fisk nermald till en boll, charoset - en blandning med äpplen och nötter, kött som hade lagats i tre dagar så det var väldigt mört, minipotatisar mm. Avslutade med en spongecake (typ sockerkaka) och en god chokladkaka (liknande kladdkaka).Nu lägger du in nya sidor i Bloggen medan jag kommenterar den tidigare sidan.
Spännande att vara med om judisk högtid. Bra att du lärde dig så mycket om den.
Det var en lång dag och en sen resa hem.
Ha en glad påsk nu. Kram Mamma
Ja det är faktiskt kul att få uppleva de judiska högtiderna, för det kommer jag nog aldrig göra annars. Glad påsk!