Valborg

Idag är det valborgsmässoafton, men det blir inget firande här inte. Känns tråkigt. Valborg har alltid varit en stor tradition för mig. Min familj har sedan jag var liten alltid firat valborg med min bästa barndomskompis Jennys familj. Middag, cykla till majbrasan i Skälby och de två senaste åren till Baset, vara där och titta, lyssna på manskören, köpa lotter och umgås. Cykla hem igen och äta efterrätt och sova över hos varandra alla fyra tjejer. I år ska våra föräldrar försöka hålla traditionen vid liv och träffas, men alla vi tjejer är iväg på olika håll.


Majbrasa på Baset förra året

Jag har lagt ihop en mapp med bilder från de tre senaste årens valborg som jag ska visa familjen idag, så att de förstår vad vi gör, om man tänker efter är det ju en ganska konstig tradition att alla samlas och tittar på en brinnande brasa :p Hoppas alla ni där hemma har en trevlig valborg!

Idag sprack det upp till blå himmel och sol så jag har spenderat timmarna efter lunch utomhus med laptopen i knäet. Jag får se om jag hittar på nåt ikväll eller bara chillar hemma, ska upp tidigt imorgon bitti.

Saratoga by night

Halv nio, när jag precis slutat jobba på fredagskvällen så kom Malin och Krystyna (en ganska ny svensk au pair som jag inte träffat tidigare), in genom dörren. Jag hade inte sett att dom ringt mig. Så jag bytte om till lite snyggare kläder och efter ett tag gav vi oss av inåt stan. Vi började vår utekväll på ett ställe där vi var i nästan två och en halv timme. Vi spelade dart ett tag vilket var kul, jag hade inte sett att de hade det där förut, det var lite undangömt i ett hörn :p


Jag kastar pil; jag satte den i mitten 50 poäng!; Malin kastar;
Krystyna, jag och Malin

Det var inte så mycket folk ute och även om vi var ute ganska tidigt så drog det aldrig riktigt igång på nåt ställe under kvällen tyvärr. Det kom fram två killar som var från Tyskland och började prata med oss. De hade hört och sett att vi var svenskar konstigt nog. De pratade med oss rätt länge. Den ena av dem hade tydligen spelat professionell fotboll i Tyskland förut, men vi fick aldrig reda på vad han hette.


Krystyna och Malin med de tyska killarna; med killarna;
Silke, Sarah och Dawn; jag och Dawn


Vi rörde oss vidare och på vägen dit mötte vi Dawn, Silke och Sarah (en tysk au pair jag inte hade träffat förut), som vi hängde med till och från under kvällen. Vi träffade några andra killar där inne som också var väldigt pratsamma. Efter en och en halv timme där inne så gick vi över till stället mittemot. Det blev samma krogrunda som senast jag var ute. När vi satt där inne i början så kom det även här fram flera killar och snackade. Började kännas lite väl nu.

Vi rörde oss upp till våning fyra och dansade loss resten av kvällen. Blev inte alltför sent, jag fick skjuts hem av Krystyna och Malin så jag var hemma halv tre. Det kändes kul att äntligen ha kommit ut igen, jag gillar kroglivet! Det var stjärnklart på natten och jag har nog aldrig sett så många stjärnor nån gång, det var jättefint! Funkar tyvärr inte så bra att fota.

The Royal Wedding

På fredagsmorgonen slog jag på tvn och tittade på nyheter om det kungliga bröllopet den 29 april, med engelska prinsen William och Kate Middleton. Jag hade ingen aning om det tills för några dagar sedan då de pratade om det kungliga bröllopet på komediserien The Middle så jag googlade upp vad det var.

Det var direktsändning kl fyra på natten här, och de hade många nyheter och program om bröllopet. Jag tittade på ett program om inför bröllopet som jag spelat in från i torsdags kväll. Jag kände att det var allmänbildning att sätta sig in lite i bröllopet, och en stor händelse man inte borde missa helt. På fredagskvällen hade de ett sammanfattningsprogram om bröllopet som jag spelade in och tittade på till frukosten idag. Galet vad mycket folk det stod utanför på gatorna! Resten av familjen här var däremot inte speciellt intresserade. Men grattis till brudparet!

Träning

Kvart över nio på fredagsmorgonen så körde jag till YMCA igen för att ta tre klasser. Jag känner att jag måste passa på att ta så många som möjligt när jag väl är där för att det är så långt att åka. Jag började med Hip Hop Hustle kl 9.50 i en timme. Det var hiphopdans och det var riktigt kul och utmanande. Vi gjorde en hel lång koreografi, med massa olika rörelser. Jag var förvånad både att jag och alla andra hängde med så bra.



Samma tid som passet slutade så började pilatespasset jag skulle gå på, så jag skyndade mig igenom byggnaden och kom lagom till att de började. Jag har aldrig gjort pilates, men det var ungefär som jag hade tänkt mig. Vi fokuserade mycket på andningen, gjorde en del styrka, stretching och använde en pilatesboll. Efter det entimmespasset var det 25 min till nästa pass, som var spinning.



Det var något av det tuffaste jag gjort, jag var helt utmattad. Kanske inte var det bästa att göra när jag redan tränat i två timmar. Men även om det kändes som jag nästan skulle svimma, så höll jag igång de långa 45 minuterna. Det var bara fyra andra personer på passet, vilket var bra. De sa nämligen att spinningklasserna är fullbokade så jag får åka dit och hoppas att det är några som inte dyker upp.



När jag kom hem vid halv tre så åt jag en riktigt god och efterlängtad köttbullsmacka, med svenska köttbullar på svensk hällakaka. Drack även choklad till, men denna blandning smakar inte alls lika gott som O'boy, det smakar jättemycket socker och inte riktigt samma chokladsmak, men det funkar.

Aprilväder

Torsdagen började med skyfall, åska och blixt. Det regnade i några timmar, och sen framåt eftermiddagen sprack det plötsligt upp och blev blå himmel och sol. Det är verkligen konstigt väder, tropiskt. Idag var det först sol, och sen blev det mulet och började regna lite, och sen fram och tillbaka två gånger till. Aprilväder minst sagt.


Källan Hathorn Spring

När jag hade jobbat klart halv nio så körde jag in till Saratoga och mötte Malin och Marielle för att gå och sätta oss på Starbucks och fika. Mycket trevligt att träffa dem igen, jag hade inte sett Marielle på tre veckor för hon har varit i Florida och sen har det bara inte blivit att vi har hunnit träffats sen hon kom hem. Nu har Malin även bokat hyrbilen vi ska ha till Niagarafallen :)


Glada tjejor på fika :)

Försenad påskpresent

I tisdags fick jag ett paket från mamma och pappa med lite påsksaker. Tyvärr hade den kommit efter påsken, pga att posten var seg. De hade skickat den över två veckor innan som jag förstod det. Så var lite synd att jag inte kunde använda fjädrarna, men godisäggen smakade gott och de små kycklingarna står på skrivbordet :) De hade skickat med papper med massa bilder vilket var kul att se :) Tack!


Sportigt

Tisdagen åkte jag till YMCA i Glens Falls. Det tar en halvtimme att köra dit och jag tänkte vara med på ett entimmes zumbapass som började 09.30. Jag hade bestämt mig för att skaffa ett medlemskap där, men jag hann inte läsa igenom och skriva under allt innan passet började så de var snälla att låta mig träna först och anmäla mig när jag skulle åka hem.

Zumbapasset var riktigt roligt och ansträngande! Jag har aldrig testat zumba förut, men det var som en blandning av aerobics och latinodans med massa höftrullningar :p Det var hela 30 pers där (varav en man) och de flesta var medelålders. De flesta var duktiga på att hänga med i stegen, och jag kände att det var tur att jag var van vid aerobics från gympan.

Direkt efter zumbapasset gick jag och bytte om till bikini och simmade sju längder bröstsim i simbassängen innan jag var med på vattengympa. Det var inte som jag hade tänkt mig, då vi bara var i det djupa vattnet där man inte bottnade. Man hade på sig ett bälte med flytkuddar på och man gick eller sprang fram och tillbaka i vattnet och sen på stället. Riktigt jobbigt var det! Vanlig jogg, crossski, med armarna över vattnet, in och ut till sidorna med armar och ben mm.

Det var fem andra personer på passet (det hade varit jättemånga på passet som var precis innan), och alla var 60-70 år. Kände mig lite udda haha :p Förstår inte hur dom orkade. Vi höll på i en halvtimme nonstop och sen var det äckligt nog ett litet barn som spydde i poolen så de var tvungna att stänga bassängen för att sanera. Passet var egentligen 45 min. Jag gick och satte mig i bubbelpoolen istället vilket kändes som ett bra avslut på dagen.

På vägen hem stannade jag på Walmart och köpte de träningsbyxorna jag hade testat för nån vecka sen. Jag hade inte hittat några bättre, men de här kändes bra och var riktigt billiga, bara 11 dollar (knappt 70 kr).


Nya träningsbyxorna

Vårtecken

Efter en mulen helg så spack det äntligen upp för lite sol igår vid lunch och var varmt hela kvällen. Jag satt därför ute med laptopen på baksidan på eftermiddagen. Idag är det ganska varmt men det blåser mycket så flera moln har dragit in igen.



Apelsin


Jag åt en hel apelsin på kvällen, gott och rikt på c-vitamin som jag behövde.

Äggmålning


Äldsta killens ägg till vänster, mitt ägg till höger, och lillkillens ägg uppe och nere

Påskdagen

Mesta delen av söndagen spenderades framför datorn och senare på kvällen framför tvn. Jag skypade även med Patrik, mamma och pappa. Jag är lite avundsjuk på deras bra väder hemma i Sverige. Det har ju tydligen varit en underbar helg med sol och värme. Vi har istället haft mulet, grått och regn hela helgen. Men har ändå vart skönt då jag bara har suttit inomhus. Mamman hade köpt lite påskgodis till killarna, och jag fick även en chokladpåskhare :)


Påskharen jag fick, påskägg bla Reese's (choklad och jordnötssmör), mina strumpor jag hade
på mig för att det var påsk :p, chokladhare killarna fick, marshmallow-hare med choklad.


Vi åt middag på en japansk restaurang. Deras meny var lång och jag testade något nytt, chicken and vegetable tempura. Det var typ friterat och smakade gott. Det blev även efterrätt och de hade många olika tårtor, glass och bakelser, vilket är ovanligt för en japansk restaurang. Jag tog en chokladbakelse, där det var hårdare choklad i botten, chokladmousse och sen vitchokladmousse. Mycket gott!


Min efterrätt och varmrätt, det japanska köket

Påskmiddag

På väg hem från Crossgates Mall, så stannade jag på Target och köpte ägg och äppelmos. Jag trodde verkligen inte att jag skulle hitta äppelmos här men jag ringde min värdmamma och frågade och hon sa att jag skulle fråga efter applesauce och det hade de! Fanns dock bara i väldigt stora burkar.

Jag blev lite sen hem, så blev att så snabbt som möjligt fixa middagen. Jag hade nämligen bestämt att jag skulle göra en typisk svensk påskmiddag till familjen, så jag kokade potatis, stekte prinskorv och tillagade köttbullarna i ugnen. Jag kokade massa ägg och tog på kaviar, laxpaté och två olika löjrom. Det var tur att jag hade maten från IKEA annars hade det aldrig gått ;) Tyvärr glömde jag att ställa fram sillen... Kändes inte kul idag när jag kom på det. Det är ju en av de mest typiska sakerna att ha på påskbordet, även om jag inte äter det. Får väl spara dom till midsommar..


Påskmiddag

Jag hade letat efter påskägg (ni vet de vanliga med två delar i hårt papper med påskbilder på) att lägga påskgodiset jag köpt till killarna i, men det fanns ingenstans. Jag hade letat i gallerian och i några affärer på vägen hem, vid Target. Det enda som fanns var små plastägg, så det blev att jag tog två fina kartonger som de hade hemma och la godiset i istället. Jag gömde dem på kvällen och killarna fick ha "äggjakt" efter middagen. Verkade mycket uppskattat :)


Påskgodiset jag köpte till mig och killarna

Jag kände att jag inte bara ville sitta hemma på kvällen så jag ringde en au pair, Sophie, och frågade om jag kunde komma dit och titta på film. Jag har bara träffat henne två gånger förut på clustermötena, men jag tycker att hon har verkat trevlig. Dessutom bor hon typ närmast från mig, 20 min med bil (vilket inte är nära!). Det var väldigt mörkt när jag kom dit vid halv tio och det var typ mitt ute i skogen med en lång väg med några hus, så jag ringde henne och frågade om hon kunde komma ut och möta mig på uppfarten. Men vi såg inte varandra! GPSen visade att jag var vid rätt husnummer men det stämde inte. Vi fattade ingenting. Tillslut backade jag ut bilen på vägen och hon såg den, hon bodde typ tre hus längre upp. Så efter tio minuter i förrvirring kunde jag parkera på rätt uppfart.


Popcornmaskin, Sophie med hunden, jag med katten

Hon bodde i en familj med fem barn mellan 9 och 15 år, med två hundar, tre katter och en fågel. Stor familj med andra ord! Vi poppade popcorn i deras popcornmaskin, jag fick smaka på god äppelpaj som tolvåringen hade gjort och sen smaskade vi i oss massa godis. Jag hade tagit med mig påskgodiset, Ahlgrens bilar och Marabou. Hon gillade verkligen svenskt godis ;) Jag fick smaka på en del tyskt godis som var riktigt gott.

Vi satt på hennes stora säng och tittade på film på hennes laptop. De hade nåt som hette Netflix, som är en tjänst på internet där man kan titta på hur många filmer man vill för bara 8 dollar i månaden, det gillas! Vi tittade på filmen Easy A, som jag hade velat se ända sen den kom ut på bio i Sverige i höstas. Den hade flera kända skådespelare och den var väldigt bra och rolig. Jag åkte inte hem förrän tjugo över ett, vi snackade så himla mycket :) En väldigt trevlig kväll blev det!

Shopping Mall

Påskaftonen blev en trevlig och rolig dag. Jag körde till Crossgates Mall och träffade Silke och Janeth, två au pairer. Vi gick runt och kollade i affärer, shoppade, fikade lite och köpte påskgodis :) Jag kom dit lite efter ett och stannade ända till fem.


Första gången jag såg en motsvarighet till lösgodis, träffa påskharen, påskgodis,
jag och Silke framför det stora påskägget


Vi var inne på Forever 21 väldigt länge och jag provade tio plagg haha. Men jag blev lite irriterad på att alla plaggen var handtvätt eller 30 grader. Då använder man dom ju inte lika ofta om man måste handtvätta dom varje gång. Ett linne stod det att man inte fick tvätta alls, DO NOT WASH. Tror man kunde lämna in den på kemtvätt bara. Smart att tillverka ett sånt linne, lär ju inte vara många som orkar med det! Men det blev i alla fall att jag köpte ett av linnena. Jag gillar verkligen spetsen i ryggen.


Prova massa kläder :) Mitt ägg till påskfrukosten, nyinköpta linnet

Pittsfield

I fredags hade jag först tänkt vara hemma och slappa framför datan och tvn, för jag behövde inte jobba. Mamman och pappan var lediga från jobbet. Men när familjen bestämde sig för att åka ut på en roadtrip så kände jag att jag borde passa på att följa med och uppleva lite nytt! Vi åkte nämligen till en annan delstat; Massachusetts. Det tog ca en och en halv timme att komma till staden Pittsfield. Jag har nu varit i hela sex delstater i USA. Pennsylvania, New Jersey, Connecticut, New York, Massachusetts och Florida.


På väg in i museumet, kyrka och nationalbanken

Precis innan vi kom fram körde vi Drive thru på McDonald's. Förvånande nog första gången jag åt McDonald's-mat sen jag kom til USA. Menyn var väldigt annorlunda från den i Sverige, de hade så himla mycket mer att välja mellan! Jag hann knappt kolla igenom allt. Men det blev en Crispy Premium Chicken Sandwich för mig. Väl i Pittsfield gick vi på ett museum, med massa olika avdelningar som handlade om olika saker kopplade till Pittsfield och Berkshire. Liknande New York-muséet vi var på i torsdags. De hade avdelningar om dinosaurier, insekter, olika djur, akvarium, tavlor, skulpturer, mumier mm. Vi var där i nästan över en och en halv timme. Ganska smart att ha som flera museum i ett.

På eftermiddagen/kvällen spenderade jag flera timmar på att sitta och välja ut bilder och göra collage till bloggen. Jag har haft så många bilder så jag inte kunnat välja några få, så jag tänkte att collage var bra och kul, men det tar ett tag att sätta ihop dom. Jag var väldigt trött på kvällen och jag har varit lite förskyld så jag stannade hemma (trots att flera tjejer skulle dra ut). Det blev en del skype med Patrik.


De hade en utställning med massa tavlor av M.C. Escher som utforskar matematikens
och filosofins mysterier i sin konst.


Albany

Onsdagen jobbade jag hela dagen, från halv tio till kvart över sex. Jag hade egentligen tänkt gå på gympaträningen på kvällen men jag var så himla trött så det blev att jag stannade hemma och tittade på tv i flera timmar istället.


Byggnader i Albany

Torsdagen jobbade jag också länge. Jag började halv tio och två timmar senare körde jag med killarna ner till den stora staden Albany som är staten New Yorks huvudstad. Den ligger 40 min med bil från huset. Vi mötte upp mamman och åt lunch på Jillian’s. Jag tog en fish and chips sandwich, vilket var en fiskburgare med pommes frites till. Gott var det.


New York State Museum

Sen gick vi till The New York State museum. Jag gick runt på muséet med killarna i en och en halv timme. Det var väldigt stort med massa olika avdelningar (och då missade vi ändå att det fanns flera våningar). De visade massa olika stenar, djur, brandbilar, World Trade Center, hur man levde och bodde förr i tiden, valskelett mm. Det var väldigt lärorikt. Vi promenerade tillbaka till mammans kontor, det blåste typ storm. De hade flera coola byggnader och jag tycker Albany verkar vara en väldigt fin stad.


Byggnader i Albany

Jag satte på datan och hann skypa lite med mamma, farmor och kusin Maria, då de var ute på en släktmiddag för att fira farmors 90-årsdag. Trevligt att prata med dem och se alla. Kändes konstigt att man inte var med dem. De hade tydligen lyxat till det rejält och åkt limousine till restaurangen :p


Jag framför två höga hus i Albany


Passover

På kvällen hade vi en högtidsmiddag. Vi var elva personer, två vänner till familjen kom och gjorde oss sällskap. Kvällen var starten på passover, en judisk högtid som alltid ligger nära påsken. Passover/Pesach varar i åtta dagar och under den tiden får man bland annat inte äta bröd, flingor och pasta. Jag behöver inte delta så jag kan fortsätta äta mina flingor och mackor till frukost :p

Högtiden är ett firande av att slavarna/israeliterna blev frisläppta från Egypten tack vare Moses och Gud. När vattnet delar sig (Röda havet), är när de flyr från Egypten. Faraon vägrade först släppa dem, men då utsatte Gud egyptierna för massa olika hemskheter (som barnen fick som fingerdockor). Tillslut fick faraon nog när de skulle döda alla förstfödda barn och han lät slavarna gå, men de var tvungna att lämna landet snabbt. Därför äter de inte bröd nu för slavarna hann inte jäsa brödet innan de flydde. De äter bara ett speciellt matzabröd.

Vi slog oss ner runt det stora matsalsbordet och de började läsa berättelsen ur Haggadah - en liten bok/folder som stod både på hebresiska och engelska. Morfarn gjorde saker som stod i den, att man skulle doppa persilja två gånger i saltvatten, skåla, bryta matzabrödet (som hårt tunnbröd fast torrare), äta det hårdkokta ägget som låg i saltvatten mm. Tydligen kan vissa familjer sitta i flera timmar med denna ceremoni och inte börja äta förrän midnatt, vi höll på i typ en havltimme.

All mat var speciell och symboliserade något. Vi åt en kycklingsoppa med matzabollar, gefilte fish - en slags fisk nermald till en boll, charoset - en blandning med äpplen och nötter, kött som hade lagats i tre dagar så det var väldigt mört, minipotatisar mm. Avslutade med en spongecake (typ sockerkaka) och en god chokladkaka (liknande kladdkaka).

Måndagen, sista dagen i Philly

Denna morgon åt vi frukost hemma. De senaste sju måltiderna hade vi ätit på restaurang (två av dem köpt med oss hem). Så ofta har jag aldrig ätit ute, men det är ju alltid kul att uppleva något nytt (och lyxigt).

Efter ett tag inomhus åkte vi, enligt min önskan till IKEA. Det tog ca 25 min att köra dit. Jag kunde inte låta bli att le när vi kom in och började gå omkring. Det kändes konstigt att vara på ett så typiskt svenskt ställe i USA. De översätter inte namnen på möblerna så alla skyltar stod på svenska. Det kändes som man var hemma igen.


Massa galgar, min köttbullelunch, glada jag utanför IKEA, dalahäst, massa kundvagnar,
rum med svensk alfabetstavla


Vi gick igenom de flesta avdelningarna och vi stannade och åt lunch på IKEA-restaurangen. Maten var inte riktigt som i Sverige. Ungarna delade på Chicken Tenders med pommes frites och en stor chokladtårtsbit. Jag tog självklart köttbullar, men jag blev besviken när de inte hade den goda kokta potatisen som hemma. Här var det potatismos, som hade bitar av skal i.. Jag bad om extra mycket lingonsylt :p

Jag köpte påsklämmor och en efterlängtad osthyvel så att jag kan börja äta den svenska osten jag fick förut. Jag letade efter ett mikrolock men hittade det inte. Föräldrarna köpte en hel del - plastbunkar att baka i (som jag nämnt var bra), plastlådor för mat, sänglampa till äldsta killen, små handdukar, skrubbborstar för händer och fötter, grytunderlägg och massa sugrör.


Maten de sålde och vad de serverade i restaurangen

När vi kom till utgången gick jag till där de sålde mat. Och det var inte ett litet utbud de hade. Jag köpte mest det onyttiga som jag inte hade fått från mormorn och morfarn förra gången, som kakor, tårta och godis :p Köpte även prinskorv till påskmiddagen som jag ska göra till familjen. Får se hur länge allt räcker, nästa gång jag kommer till Philly är nog nån gång i sommar. Jag bjöd killarna på Singoalla och Ballerinakakor och det gillade dom, främst Ballerina.


Maten och godiset jag köpte


Söndagen

Vi började med att åka in till en mysig liten gata för att äta en ganska sen frukost. Det blev omelett med skinka, ost och paprika, samt potatisklyftor för mig. Inte direkt en normal frukost, men klockan var elva när vi fick in maten så var nästan lunch. Idag hade vädret som tur var vänt så det var soligt, men det blåste väldigt mycket. På väg tillbaka till bilen så gick vi förbi en teknik/vetenskapsaffär men massa roliga prylar som barnen gillade.


Vackra Philadelphia

Vi åkte närmare centrum av staden, men det blev en lång promenad från bilen. Det blev att vi gick till The Franklin Institute, som var som ett museum med flera olika utställningar som passade barn då man testa och göra saker, lite som Tekniska muséet hemma. Vi gick på utställningen om The Earth, Electricity, The heart och Sports Challenge. Det var roligt och lärorikt, men det var ett ganska kort besök då vi gick igenom allt på en timme.

Vi stannade och köpte med oss lunch på vägen hem. Maten var tydligen något typiskt för Philadelphia. Det kallades cheesesteak, och jag trodde att det var en köttbit med ost på, men det var köttfärs i en avlång macka som en mjuk baguette. Man valde vad man ville ha i den, som vilken sorts ost, stekt lök och ketchup. Det var väldigt mycket men gott. Osten stektes på köttfärsen men hamnade underst i mackan. Själva stället var litet där man beställde över disk till en kvinna som tog snabba beställningar, ropade kundernas namn när mackorna var klara och var allmänt uppstressad. Vissa dagar kunde det tydligen vara en kö på 40-50 pers och grejen var att allt skulle gå fort.


Gatan med frukoststället, cheesesteak, typiskt hus

På kvällen blev det ut med allihopa på en japansk restaurang, som de tydligen var stamkunder på, så vi fick förrättssalladerna och glassen gratis. Alla åt sushi utom jag som tog kyckling teriyaki.


Stadshuset i Philly och en cool kontorsbyggnad

Lördagen

När vi kom fram till Philadelphia i fredags natt blev det direkt i säng. På lördagen började vi med att promenera till den lilla staden där de bodde och åt frukost. Ett typiskt amerikanskt ställe som hette Murray's. Jag beställde amerikanska pannkakor och dessa smakade riktigt gott :) Våren hade kommit längre här och det var jättefint med färgglada träd och blommor. Tulpanerna i trädgården var helt utslagna.


Blommor

Vi åkte till ett stort akvarium och gick runt och tittade överallt och de hade verkligen allt! Pingviner, flodhästar, pirayor, sköldpaddor, miljoner olika fiskar, maneter, sälar, hajtunnel mm. Man kunde klappa rockor, sjötstjärnor och hajar, vilket jag och barnen gjorde. Efteråt åkte vi och åt lunch på en restaurang. Hemma spelade jag spel med killarna och deras tjejkusin.


Akvariumet

På kvällen blev det middag på en seafoodrestaurang, där de beställde in massa krabbor. För mig blev det friterad flundra med bakad potatis, jättegott :)


Frukost, lunch och middag

De stora byggnaderna i Philly är coolt upplysta på kvällen. På vägen hem blev det köbildning på motorvägen men på vår sida var det bara för att alla körde sakta och kollade vad som hände på andra sidan. Där var det nämligen helt stopp. Vi kunde inte se varför men satte på radion och hörde att det var mudflow - massa lera som hade åkt ner från sluttningen på sidan av vägen och nu blockerade hela vägen. Det hade nämligen regnat nästan hela dagen och ösregnade (kraftigt!) på kvällen. Det stod en polisbil med blinkande ljus och folk hade börjat gå ur bilarna för att se vad som stod på. Kön sträckte sig riktigt långt och de lär ha fått stå där i flera timmar.


Philadelphia

19 april

Tänkte börja med att säga grattis på födelsedagen till min farmor som fyllde hela 90 år idag! Många kramar till henne!

Jag har haft en riktig intensiv helg i Philadelphia och det har varit jätteroligt. Jag hann tyvärr inte uppdatera bloggen, även om jag hade med mig laptopen. Så nu kommer det bli flera inlägg och många bilder. Vet bara inte riktigt när jag hinner allt för killarna har lov den här veckan så jag jobbar hela dagarna.

Idag låg det ett paket från mamma och pappa i brevlådan :) Jag blev glatt överraskad och det var spännande att öppna. De hade skickat några saker som jag har saknat här, som svensk måttsats med deciliter mm och c-vitaminbrus. Fick även ett paket raggmunk som jag egentligen hade tänkt ta med mig till familjen när jag åkte, men glömde köpa. Det ska bli gott att äta, speciellt när jag har lingonsylten nu :) Tack så mycket! <3


I paketet från mamma och pappa :)

Going to Philadelphia

Om några minuter åker hela familjen till Philadelphia och hälsar på deras mormor och morfar över helgen :) Vi kommer komma fram efter midnatt nån gång, jag tror det tar ca fem timmar att köra..

Idag blev det tvättning och packning på dan. När killarna kom hem från skolan var vi ute i solen och åkte kickbike och cykel. Vi tävlade runt grannens bil-infart :p Sedan blev det basket, då vi skulle sätta bollen i korgen från olika avstånd. Jag hade det lite lättare än dem eftersom jag är längre.

Nu har jag nyss ätit middag från Subway som mamman köpte med hem till alla. Jag har haft lite tandvärk av att visdomständerna försöker komma fram vilket är lite störande, om ni ville veta :p

Grattis!

Idag fyller min kära morfar 77 år! Så stort grattis till honom!


Mormor och morfar på Visingsö i somras

Frisbeegolf

Igår var jag ute och sprang med hunden på dagen. Det var fint väder med sol i några timmar på dagen, men det blev mulet vid tre. Efter att jag sprungit körde jag en del styrka i gymmet och gick sen ut i solen igen för att kasta frisbee för första gången i år. Första kastet blev riktigt bra, långt och rakt så det var kul :) Trädgården är så stor så jag kunde kasta två gånger åt varje håll. Passar perfekt!


Mina frisbees som jag tog med från Sverige

Jag var ute i bara linne, och lite senare tog jag ut datorn och satt och solade. Hann t.o.m. få lite solbränna. Pratade även med min syster i telefon i 40 min :) var kul att höra hur hon hade haft det i Mexico som hon åkt till över deras Springbreak. Hon hade simmat med delfiner och gjort massa roligt! Men hon hade tydligen väldigt mycket plugg i skolan nu. Hon går på Santa Barbara City College och åkte dit den 7 jan i år och kommer hem till Sverige till jul, om jag inte nämnt det förut. Vi är i samma land men typ så långt ifrån varandra det går tyvärr, hon i sydväst och jag i nordöst.


Emelie och jag på avskedsmiddagen för henne innan hon åkte <3

På kvällen åkte jag in till stan för fjärde gången denna dag och mötte Malin på Uncommon Grounds. Vi satt och pratade mycket och ingen av oss köpte varken fika eller kaffe. :p

Gympa!

Igår kväll var jag på min första gympaträning i USA :) Jag körde till Glens Falls som ligger en halvtimme norrut. Här på Aerials Gymnastics hade de nämligen drop-in vuxengympa. Jag körde dit med hjälp av gps:en (den är min bästa vän i bilen) men när jag var framme på rätt väg så såg jag ingen anläggning så virrade runt lite i mörkret innan jag hittade rätt, det var på baksidan av en stor byggnad.

Jag gick in och såg några småbarn träna men ingen i min ålder. Jag pratade med han som satt på kontoret, som tydligen var tränaren, men han hade tänkt åka hem för det var ingen där. Kändes ju lagom bra att höra när jag t.o.m. hade ringt dit och frågat om det verkligen blir av varje gång när det är drop-in och han försäkrade att det alltid kommer några. Men jag fick i alla fall stanna och började värma upp. Efter ett tag kom det som tur var tre tjejer till, en väldigt duktig som hade tränat sen hon var 6, en 25-åring som körde massa men inte så bra, samt en tolvåring som inte kunde så mycket, som var släkt med 25-åringen.


AG-golvet med de ganska tunna mattorna

Vi började med att köra några längor på AG-golvet, med hjulningar, rondater, handstående mm. Det kändes så kul att köra allt igen, det var cirka två månader sen sist. Vi hade roligt åt att jag inte fattade alla namnen på övningarna och jämförde med vad dom hette på svenska.

Vi lade upp två tunna mattor på AG-golvet och jag körde rondat flickis, två flickisar och flickis salto. Det kändes bra, speciellt för att jag var rädd för att köra bakåt innan jag åkte. Vi förflyttade oss till tracken och trampolinen och jag körde flickis strecksalto på tracken. Jag lekte lite på trampolinen (den var inte lika studsig som hemma) när entimmeslektionen var slut. Det känns lite konstigt att bara ha träning i en timme, men man hann göra ganska mycket gympa med tanke på att de inte värmer upp så mycket, kör ingen styrka och stretchar inte i slutet.


Tracken


Trampolinen

Det kom ett cheerleadinglag i slutet som jag tittade på när jag stannade kvar på trampolinen, gjorde lite styrka och stretchade. Det var roligt att se, och det är sjukt vilka saker de gör. Jag får se om jag kanske kan börja där, för det är tryouts i mitten av maj. Har länge velat testa på cheerleading och USA är ju rätta landet att testa det i ;)


Cheerleadinglaget bakom barrarna

Bildbomb med bowling

Det var en konstig tropisk värme igår, det var 26 grader varmt kl 18 på kvällen. Det var en fuktig värme och varmt hela dan. Det var inte så soligt, mest mulet, och på kvällen regnade det, jag såg en blixt och killarna sa att det hade åskat kraftigt två gånger. När jag körde hem på kvällen så var det massa dimma över hela vägen så det var svårt att se vart jag körde.

Halv åtta var det clustermöte med au pairerna. Vi började med att fika hemma hos vår LCC och sen körde vi till en bowlinghall och spelade. Här betalade man per person och per spel, inte som hemma per bana och timme. Det kostade 9 dollar/person, men vår LCC betalade för alla, så det var nice.

Jag slutade tredje bäst, och LCCn vann. Det var roligt och skapade en gemenskap. Bowlinghallen var jättestor med massa banor. När vi kom dit var det helt fullt med män som spelade, vi såg typ ingen tjej. Efter ett tag försvann alla på en gång, verkade som att alla samlades och spelade en viss tid.


God chokladtårta, en au pair ska åka hem


Fika


Jag och Silke


Melli och jag bowlar


Jag, Dawn, Melli och Lea


Bowlingskor


Jag med det neongula klotet


Adriana, jag, Sophie och Maemay


Färgglada klot


Bowla


Alla tjejerna och vår LCC i mitten


Vi hade fyra banor


Väldigt många banor!


Dimma över hela vägen

Stockholm-Båstad

Jag var statist i tv-serien Stockholm-Båstad, inspelningen var i september och det visades på tv igår, söndag 10 april. Det tar alltså lång tid att göra klart en serie.. Jag var med i tredje och sista delen.
http://www.tv4play.se/film_och_serier/stockholm_-_bastad?title=stockholm_-_bastad_del_3&videoid=1574829.

Jag är med 08:03 i avsnittet och går längst till höger. Scenerna som spelades in samma dag som jag såg halvt är - 04:20 i omklädningsrummet, 06:26 ute på tennisbanan (jag och tjejerna stod bredvid banan och tittade). Det var ganska kul att höra alla tagningarna när Magnusson stod och skrek svordomar :p. 07:53 innan vi kommer in, 10:56 i omklädningsrummet samt amatörklippen 14:06 och 14:30 som filmades av den långhåriga killen som vi snackade en del med.


Från tv4play.se

Det är tråkigt när de klipper så mycket så att man knappt syns. Jag tog av Nidevall (Messiah Hallberg) jackan, men det syns inte alls. Och när alla tjejerna hade gjort sin uppgift så gick vi och ställde oss på sidan när han började spela men då syns vi inte heller. Vi gjorde om tagningen tre, fyra gånger.

Inspelningsdagen var en riktigt lång och dålig dag. Vi var där hela dagen från åtta på morgonen i Saltsjöbaden (vilket det tog typ 1½ timme för mig att åka till) och vi skulle egentligen spelat in ganska tidigt men det ösregnade så vi kunde inte vara ute på tennisbanan. Istället gjorde de tagningarna inne i omklädningsrummet och vi fem tjejer satt mest i en bil hela dagen i typ fem, sex timmar. Jag kommer ihåg hur irriterade vi var.. Hade ju varit snällt om de hade ringt oss och sagt att vi kunde komma senare istället. Inte så kul, men tjejerna var trevliga.

Vi åt lunch med hela inspelnings- och skådespelar-teamet. När vi väntade på vår tur så vi såg flera av de andra inspelningarna vilket i alla fall var lite kul. Kändisarna som var där och spelade in var Allan Svensson, Messiah Hallberg, Ola Rapace och såklart Peter Magnusson som vi pratade lite med.


Allan Svensson in action

Äntligen vid typ kl fyra så var det vår tur. Vi hade blivit stajlade och sminkade redan vid nio på morgonen. Nu hade solen kommit fram, men det var ganska kallt i bara ben och t-shirt. Det gick ganska snabbt att spela in och man var glad när man kunde åka hem igen.

Jag har fler bilder från inspelningen i mitt fotoalbum som heter September, på Facebook.


Färdigstylad

Indoor waterpark

Vi åkte till en inomhusvattenpark; Six Flags Great Escape Indoor Waterpark, vilket var väldigt roligt.


Cupcakes som vi åt där

De hade ganska många vattenrutschkanor, och de tre stora var bäst. Den största satt man upp till sex stycken i en stor ring och åkte ner i en mörk virvlande tunnel. De andra två satt man själv på en uppblåsbar ring och den ena var kolsvart och den andra var ganska mörk och de gick fort!


Vattenparken


För barnen


Rosa pantern

Nyshoppat

Köpte två stora t-shirts som jag har tänkt att sova i och en sommarklänning.


T-shirt från H&M (endast $3 på rean)


T-shirt från H&M


Klänning från American Eagle

12-timmarsdag med Malin :)

Igår var en härlig dag, det var riktigt bra väder med sol som värmde som på sommaren. Folk gick runt i korta jeansshorts och bara ben (även om det var lite väl överdrivet). Dagen spenderades med Malin och vi började med att åka till Wilton Mall kl tolv och kolla i några affärer. Det blev shopping för både henne och mig på American Eagle och H&M. Kändes bra att äntligen shoppa lite ;) Efter några timmar drog vi in till stan för att äta en sen lunch på The Stadium Café vid kl tre (då båda var vrålhungriga).


Chicken teriyaki-burgare med ananas och lökringar på The Stadium

Malin köpte en kaffe på Starbucks medan jag köpte kulglass på Johnny's. Riktigt många goda smaker, för mig blev det Vanilla Raspberry Chocolat Chips och Midnight Dream som bestod av chokladglass med Oreos. Vi satt ute i solen i över en timme och njöt.


Goda glassen


Vårskorna framme


Out in the sun


Malin och jag i solen

Sedan blev det en sväng till Walmart och till Dick's för att leta svarta långa tajta träningsbyxor men de har typ inga nånstans.. Försökte också hitta en osthyvel då familjen inte har det (de köper alltid färdigskivad ost), men hittade ingen normal, trots att jag letat i typ fem butiker med köksredskap. Ibland är USA konstigt..

Vi körde hem till Malin och chillade och jag skypade även med Patrik då vi hade 16-månadersdag igår <3. Malin skulle jobba på kvällen men det blev mest lite tv för barnen och sen läggdags. Vi åt middag och sen tittade vi på Facebook-filmen The Social Network. Jag hade sett över halva filmen på flyget till USA men dom stängde av den när vi skulle landa innan jag hann se klart och den här gången körde vi på engelska subtitles vilket underlättade. De pratar jäkligt mycket och snabbt! Malin bjöd på Ahlgrens bilar, mycket gott! Kvällen avslutades med att vi virrade runt med bilen i några kvarter ett bra tag då Malin skulle möta några för att gå ut. Det var synd att jag inte hade bilen med gpsen..


Yummie!


Fredagens middag; det typiskt amerikanska Macaroni and cheese

En bra låt :)



Händelserik dag

Igår var det så fint väder med sol och blå himmel så jag bestämde mig för att springa utomhus istället för nere i källaren på löpbandet. Det var lite kyligt, men det var skönt. Jag tänkte ta med mig hunden för han gillar att springa med, men när jag skulle sätta på honom kopplet så sprang han bara iväg, han trodde som vanligt att man försökte leka och jaga honom. Så blev lite irriterad på honom, när jag ju försökte vara snäll. Men är ju lite svårt att prata med en hund.

Blev en liten promenad i parken på eftermiddan för det ju var så bra väder. Det var några änder som vi gick fram till som killarna tyckte var roligt.


Jag framför vattnet

Vi åt middag på en italiensk restaurang och det kändes lite speciellt för det var på den här restaurangen som jag och värdmamman hade stannat vid och hämtat upp mat min första kväll här. Och det var exakt 6 veckor sen, en torsdag samma tid kl sju. Lite läskigt. Jag beställde lasagne den här gången och det är verkligen inte som svensk lasagne. Man fick inte en fyrkantig bit, utan som en lång tjock rulle, täckt med massa tomatsås. Köttet är ljust och ser snarare ut som kyckling och de har typ ingen bechamelsås. Men den smakade bra ändå.


Min lasagne, dränkt i tomatsås

Efter middagen bar det av till Starbucks för att möta upp Malin och Marielle. Vi skulle nämligen boka hotell inför vår weekend till Niagarafallen i maj. Vi valde typ det billigaste, men det verkade ganska bra. Hade en stor pool utomhus, så får se om det är varmt nog att bada då :p En väldigt konstig sak vi märkte var att många av hotellen hade som en jacuzzi i sovrummet. De hade ett badrum med dusch också men de hade valt att placera bubbelpoolen bredvid sängen, såg riktigt konstigt ut haha :p.


Jag och Malin hade lyckats att båda komma i blå och vitrandig sjorta med leggings,
svart jacka/kofta och vita tygskor ;)


Brev till Sverige

Jag skickade hem en massa godis till min sötnos Lydia i lördags, och hon fick det på torsdagen, snabbare än jag trodde det skulle gå. Det var roligt att ge henne en liten överraskning, även om vi hade pratat om vilka godisar som var hennes favoriter. Hon har varit i USA som utbytesstudent och Reeses och Skittles saknade hon mest. Hon blev jätteglad vilket kändes bra :)

Jag har än så länge inte testat några av dessa godisar själv, men det kommer ;) (även om jag nog inte kommer gilla de med jordnötssmör). Rembrandtpaketet är tandblekning som tydligen var väldigt bra, som Lydia önskade med. Jag tycker det är jättetråkigt att jag missade hennes studentskiva som var i onsdags, men hon var utklädd till en väldigt snygg Marilyn Monroe :) puss och kram till dig gumman! <3


Detta skickade jag hem till min bästa och sötaste vän :)


Reese's, det mest typiskt amerikanska godiset


Skittles, även de väldigt populära


Vykort med bilder från staden. Lydia fick ett och jag ska skicka hem ett till morfar som
fyller år nästa fredag och till farmor som fyller hela 90 år tisdagen efter.

Watching

Senaste dagarna har bestått av styrka och löpning i gymmet, massa skype med olika personer, tv-tittande, fixande och slappande. Idag har jag tittat på flera avsnitt av Desperate Housewives och Grey's Anatomy på datan, de som jag missade innan jag kom hit då de inte hade börjat visas i Sverige än. Är fem avsnitt av varje som jag missat så tar ju några timmar. Men kändes skönt att bara sitta och slappa idag. Är några andra serier jag måste ta igen en annan dag.

I måndags tankade jag bilen för första gången här och det var ju lite annorlunda.. Det är ganska smart, de har bara en pump, och så väljer man vilken bensin man vill ha genom att trycka på en knapp. När jag kom hem räknade jag ut hur mycket bensinen kostade i svenska kronor per liter (de har ju dollar per gallons här), och det visade sig vara ca 6,3 kr. Riktigt billigt alltså! Hörde dessutom att vanlig bensin hemma har gått upp till 14 kr, det är ju galet.


Bensinpumpen. Den vanliga bensinen kostar $3,799/gallon.

I söndags körde jag en halvtimme till Glens Falls till deras YMCA, träningsanläggning, för att kolla på deras gympalektion. Jag ville jämföra och se om den var bra. Här hade de en trampolin vilket var bra, men den såg inte ut att vara lika bra som dom hemma. Det här passet var 1h o 20min, men de var inte lika organiserade som på den första jag var och tittade på så kändes som de fick mindre gjort. Jag har inte vetat vilket ställe jag ska välja, och har kollat och ringt runt till några andra också. Fem ställen inom en halvtimme bort har gympa här, men alla har för- och nackdelar. Det är främst priset och avståndet som har fått mig att vela. Det är väldigt dyrt här, speciellt jämfört med hemma. Nu har jag lärt mig att Järfällagymnasternas 1700 kr för en hel termin med träning 3 ggr i veckan i 2½ timme är billigt!


En del av gympaanläggningen, med trampolinen längst bort under fönstret.


Grattis bästa Jenny!

Idag, den 3 april, är det en speciell dag för det är Jennys födelsedag, och hon blir hela 20 år! Dags för systembolaget ;)

Vi har känt varandra sedan dagis och gjort jättemycket saker tillsammans :) gått i samma klass från dagis till nian. Gått på gympa tillsammans, varit utomlands, firat Valborg massa gånger, sovit över, delat glädje och sorg, följt med till mitt landställe, varit ute på krogen, åkt på partykryssning 2ggr mm. Listan kan göras lång.

Så GRATTIS tjejen! Jag hoppas att du har haft en underbar dag! Saknar dig! <3 Puss och kram till dig :)



Messmör <3

Jag saknar mitt messmör jättemycket! Vet inte så många jag känner som äter det, men jag älskar det! Jag brukade ha det nästan varje dag på macka till frukosten. Här har jag i alla fall hittat leverpastej, men man måste beställa den över disk i charken.

Jag har googlat runt på några hemsidor där man kan beställa svensk mat till USA, och tillslut så hittade jag äntligen messmöret, på Butik Hemlängtan (http://www.butik-hemlangtan.m.se/). Gillar namnet ;) Så tänkte beställa den, men när jag idag lade den i varukorgen och skulle betala så blev frakten så dyr att jag nog inte kommer beställa. :(

Själva messmöret kostade 36 kr vilket är typ som i Sverige, och sen hade de en hanteringsavgift på 59 kr (oavsett hur mycket man beställer). Jag tänkte beställa fem stycken på en gång för de håller typ i fem månader, och gissa vad frakten blev? 476kr! Vilket blev 715kr totalt! Det e ju stört. Om jag bara skulle beställa ett paket så kostade det 189kr i frakt. Så blev ju åtminstone billigare ju fler man beställde men ändå!

IKEA i USA har jättemycket svensk mat men jag vet inte om de har messmör, jag tvivlar på det. De har bara några produkter på hemsidan så är svårt att veta. Jag skickade en fråga till Josefine från orienteringskursen om hon hade sett nån, för hon hade varit på IKEA för nån dag sen, så hoppas hon svarar ja. Annars kanske jag tar och ringer till IKEA och frågar, ska nog dit om några veckor när vi åker ner till Philadelphia.

Låter kanske desperat, men jag vill verkligen ha det ;) Ett år utan messmör kommer vara jobbigt för mig..



Movienight

Jag tränade i gymmet igår på dan och sprang på löpbandet i 20 min nonstop vilket kändes som en bra prestation.

På kvällen vid halv tio kom Malin och Marielle hem till mig och vi tittade på filmen Love & Other drugs, med Anne Hathaway och Jake Gyllenhaal. Den var lite annorlunda än jag trodde, men den var bra :) vi köpte den på On demand, jättesmidigt, istället för att hyra film i en videobutik så har de en lång lista med massa filmer på boxen som man bara klickar och väljer. Kostar 4 dollar. Vi tjockade oss rejält med både Red velvet cheesecake och Bearfoot brownie glass :p

Ikväll ska jag nog bara vara hemma och ta det lugnt, titta på nån film och fixa med grejer på datan.


Kvällens outfit

Good bye Yomara!

Igårkväll träffade jag sju au pair-tjejer på The Cheesecake Factory för att säga hejdå till Yomara, som tyvärr åker hem efter ca 2½ månad här. Hon trivdes inte i familjen, det var problem med värdmamman, vilket är jättetråkigt. Jag hade bara träffat henne en gång innan, på clustermötet, så det är tråkigt att hon åker hem, hon verkade trevlig. Det var en ganska sen kväll, vi var där halv tio till elva och det tog mig en halvtimme med bilen att köra dit och sen hem, på motorväg.


Cheesecake factory by night


Yomara, som fick en jättestor och fin avskedskorg med massa saker


Min blueberry white chocolat cheesecake :)


Tjejerna


Jag, Melli och Dawn


Caroline (som jag inte hade träffat förut), Anna och Christina

RSS 2.0